Masło orzechowe to produkt, który ma wiele cennych właściwości. Warto go więc wprowadzić do swojej diety. Najzdrowsze i najsmaczniejsze będzie domowe masło orzechowe. Jak je przygotować?
Masło orzechowe to nazwa, która może wprowadzać w błąd. Produkt ten nie ma nic wspólnego z masłem jako takim, powinniśmy więc raczej mówić o paście orzechowej do smarowania. Jak powstaje masło orzechowe? Jego bazą mogą być dowolne orzechy bądź ich mieszanka. Po uprażeniu ich w wysokiej temperaturze, są one rozdrabianie i blendowane na gęstą pastę. Ponieważ orzechy są bardzo tłuste, w procesie blendowania wydziela się olej orzechowy, który nadaje paście aksamitną konsystencję i ułatwia smarowanie. Niestety, w procesie produkcji masła orzechowego często dodawane są jeszcze inne składniki – przede wszystkim sól oraz cukier, niejednokrotnie też konserwanty. Dlatego choć same orzechy są niezwykle zdrowe i bogate w składniki odżywcze, masło orzechowe ze sklepu niekoniecznie będzie tak samo zdrowe. A gdyby tak przygotować je samemu?
Masło orzechowe: przepis
Przepis na masło orzechowe jest bardzo prosty. Potrzebujemy tylko orzechów. Zwykle w sklepach znajdziemy masło z orzechów arachidowych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w domu zrobić je z nerkowców, orzechów włoskich czy laskowych. Pyszne jest też domowe masło z migdałów. Dodatki? Nie ma sensu dodawanie soli ani cukru. Możemy natomiast poeksperymentować z przyprawami. Cynamon, kardamon i imbir pozwolą nam wyczarować pyszne masło orzechowe o smaku piernika. Ziarenka wanilii też dodadzą ciekawego aromatu.
Jeśli jednak chcemy zrobić masło orzechowe w domu, najważniejszy jest dobry sprzęt AGD. Orzechy, nawet po uprażeniu, są twarde, dlatego blender musi mieć odpowiednią moc. Najlepiej sprawdzi się taki o mocy 1800 W – taką moc mają jedynie blendery kielichowe. Warto zwrócić uwagę, czy nasz mikser ma opcję kruszenia lodu – jeśli tak, poradzi sobie też z rozdrobnieniem orzechów. Idealnie, jeśli poza dużym kielichem dołączony mniejszy pojemnik. Jest on przeznaczony do miksowania mniejszych ilości składników, dlatego pozwoli nam na przygotowanie odpowiedniej porcji masła orzechowego.
Domowe masło orzechowe: jaką ma wartość?
Jak już wspomnieliśmy, orzechy są bardzo bogate w składniki odżywcze. Białko, kwasy omega, przeciwutleniacze i dużo płonnika – to wszystko znajdziemy w orzechach. Zawierają one też składniki, które wspomagają koncentrację i korzystnie wpływają na pamięć i procesy uczenia się. Dlatego masła orzechowego nie powinno zabraknąć w diecie dzieci i uczącej się młodzieży. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ważnym składnikiem diety sportowców. Po masło orzechowe często sięgają też weganie, którzy potrzebują dobrze przyswajalnych aminokwasów pochodzenia roślinnego. A kalorie? Masło orzechowe ma ich istotnie dużo. To aż 600 kcal w 100 gramach pasty, czyli jedna łyżeczka tego przysmaku dostarczy nam 140 kcal. Warto jednak podkreślić, że masło orzechowe jest jednocześnie bardzo sycące i wartościowe. Dlatego lepiej sięgnąć po taką przekąskę, niż po coś mniej kalorycznego, ale też mniej wartościowego. Oczywiście, tak jak we wszystkim, należy zachować umiar.
Domowe masło orzechowe: do czego można go używać?
To produkt, którego możemy użyć do bardzo wielu dań. Masło z nerkowców czy masło z orzechów włoskich świetnie smakuje na kanapce – idealnie pasuje do ciemnego chleba, w wersji bogatszej możemy na wierzchu położyć plasterki banana lub łyżeczkę kwaśnego musu malinowego. To świetny pomysł na sycące drugie śniadanie – wystarczy dodać do tego jakieś warzywo i mamy pełnowartościowy posiłek. Ciekawym pomysłem na ciepłe śniadanie, które smakuje szczególnie zima, jest owsianka z masłem orzechowym i bananami. Łyżka masła orzechowego dodana do koktajlu sprawi, że napój będzie bardziej sycący i bogaty w białko. To świetny pomysł na posiłek po treningu siłowym lub bieganiu.