Koktajle: miksuj na zdrowie!

0
1505
zielone koktajle
fot. pexels.com

Koktajle podbijają świat! Posiłki w formie płynnej są dziś lansowane przez dietetyków i celebrytki, a zdjęcia tajemniczych mikstur w słoikach, butelkach, szklankach czy bidonach zalewają popularne media społecznościowe. Czy to tylko moda? A może zielone koktajle to naprawdę świetny sposób na zdrowie, energię i szczupłą sylwetkę? Sprawdzamy.

Moda na zielone koktajle jest faktem. Skąd się wzięła? Na pewno z coraz większego zainteresowania zdrowym odżywianiem. Sprawdzamy, co jemy, chcemy jeść zdrowo. Coraz częściej rezygnujemy z mięsa, wybierając wegetarianizm lub weganizm albo je ograniczamy, decydując się na tak zwany flexitarianizm. Dbamy o sylwetkę, która powinna być nie tylko szczupła, ale i wysportowana. To wszystko kieruje nas w stronę posiłków mających maksymalnie dużo składników odżywczych, a jednocześnie nie za wiele kalorii. Zielone koktajle warzywne spełniają ten warunek w stu procentach!

Dlaczego warto pić koktajle?

Bazą naszego jadłospisu powinny być warzywa, co do tego nikt nie ma już chyba wątpliwości. Wynika to też z nowej piramidy żywienia. Jak jeść więcej warzyw? Zrobienie z nich pysznego smoothie to najlepsza metoda, by było ich w naszej diecie więcej. Poza tym koktajle pozwalają eksperymentować ze smakiem – każdego dnia możemy miksować inne składniki. Są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek w duchu idei zero waste, czyli niemarnowania jedzenia. Mają też bardzo cenne właściwości. W internecie bez trudu znajdziemy przepisy na koktajl odchudzający, oczyszczający, dodający energii czy wysokobiałkowy koktajl dla osób intensywnie uprawiających sport. Koktajl to też idealna przekąska, gdy szukamy czegoś lekkiego i pełnowartościowego, a także dobry pomysł na lunch, jeśli zrobimy koktajl bardziej treściwy. Zielone koktajle śmiało możemy też proponować dzieciom, już od etapu rozszerzania diety. Bardzo dobrze sprawdzają się jako element diety przy różnych problemach zdrowotnych, na przykład insulinooporności. Są też niezastąpione, jeśli chcemy skutecznie pozbyć się cellulitu.

zielone koktajle
fot. pexels.com

Jak zrobić zdrowy koktajl warzywny?

Jak już wspomnieliśmy, miksować możemy właściwie wszystko. Jednak są generalne zasady, które pomogą nam przygotować smaczne i zdrowie smoothie. Na początek wybieramy płynną bazę: może to być sama woda, może być sok owocowy (choć zawiera sporo cukru), a także mleko krowie, mleko roślinne, jogurt, kefir czy maślanka. Następnie wybieramy główny zielony składnik. Bardzo popularne są koktajle ze szpinakiem, czy smoothie z jarmużem, ale możemy użyć też ogórka, rukoli, selera naciowego… Następnie dodajemy owoce: na przykład truskawki, kiwi, czy cytrusy. Często dodaje się też banana – jest kaloryczny i sprawia, że koktajl staje się bardziej treściwy. Nadaje mu też naturalnej słodkości i aksamitnej konsystencji. Jeśli zależy nam na tym, żeby z zielonego koktajlu uczynić pełnowartościowy posiłek na przykład na lunch, dodajemy składniki, które zwiększą jego gęstość kaloryczną i odżywczość: może to być zblendowania kasza jaglana, płatki owsiane czy masło orzechowe. Opcjonalnie do zielonego koktajlu możemy dodać też coś z kategorii tzw. superfoods: nasiona chia, czystek, spirulinę, jagody goji czy jagody acai – dodatki do koktajli kupimy bez trudu w supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością. Możemy też sięgnąć po przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma…

Aby przygotować domowy koktajl niezbędny będzie nam dobry blender. Najlepiej, żeby mikser miał opcję kruszenia lodu, bo wówczas możemy w nim rozdrabniać także mrożone składniki.

Przepisy na domowe koktajle

Koktajl wysokobiałkowy: szklanka mleka migdałowego, trzy łyżki płatków owsianych, łyżka twarogu, pół banana, pół szklanki owoców leśnych, łyżka masła orzechowego. Domowy shake proteinowy świetnie sprawdzi się po intensywnym treningu.

Zielony koktajl odchudzający: szklanka szpinaku, pół grejpfruta, łyżeczka nasion chia, pół banan. Miksujemy z wodą.

Zielony koktajl na odporność: natka pietruszki, jedno kiwi, pół mango, szczypta kurkumy, szczypta imbiru. Miksujemy z wodą lub mlekiem roślinnym. Natka pietruszki to cenne źródło witaminy C, a imbir i kurkuma mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjnie. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu, który też świetnie wpływa na odporność

Koktajl dla zestresowanych: pół banana, pół szklanki truskawek, łyżka masła orzechowego, szklanka mleka kokosowego lub migdałowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here